nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

La víctima de la discriminació lingüística al TIB presenta una denúncia

Aquest dimecres, 8 de maig, a l'Estació Intermodal de Palma, Carme R., la dona que la setmana passada va patir un greu cas de discriminació per raó de llengua, ha presentat la queixa pertinent a les oficines de l'ens públic Transport de les Illes Balers (TIB).

Els fets varen ocórrer el passat 29 d'abril a la parada de la línia número 302, quan Carme va demanar al conductor a quina hora sortia el bus i aquest li va exigir de mala manera que li parlàs en castellà, tot al·legant que «estam a Espanya i el català només es parla a Catalunya». També la va tractar de «maleducada» i va acabar empenyent-la fins a l'interior del vehicle.

Marina Garcias, responsable d'administracions públiques de la Plataforma per la Llengua, i Dídac Alcalà, responsable de l'oficina de la Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, han acompanyat l'agredida i han aprofitat per a reclamar que s'acabi el «clima de crispació i enfrontament» contra el català a les Balears.

Garcias ha assenyalat que aquestes vulneracions dels drets lingüístics són «reiterades» i que «han arribat a les agressions físiques». «Els balears tenen dret a viure a la seva terra parlant la seva llengua i estan emparats per la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i tota la normativa de l'administració pública», ha al·legat.

La passatgera que va patir aquesta agressió, Carme, ha explicat com varen passar els fets i ha apuntat que el que pretenia el conductor amb aquesta actuació era que «s'avergonyís de parlar en català», ja que, des del seu punt de vista, «no és que no l'entengués, és que no el volia entendre».

Consultada per quin tipus de reclamacions pensa presentar, ha defensat que li sembla «incoherent» anar a presentar una denúncia per discrimació lingüística davant d'una policia que li escriurà un part «en castellà» i li demanarà que «parli castellà».

Per això, la passatgera ha presentat aquest dimecres un full de reclamacions a l'Estació Intermodal i ha indicat que es planteja fer el mateix a la Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum o la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat.

De la mateixa manera, ha sol·licitat una reunió amb el Consorci de Transports de Mallorca perquè «no és la primera vegada» que l'«intenten vexar» per parlar en català i ha indicat si això li hagués passat en qualsevol comerç, «se n'hauria anat a un altre lloc», però en ser el transport públic «l'ha d'agafar sí o sí».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pràxedis, fa 9 dies
No és discriminació lingüística, és delicte d'odi. Denunciau-ho a la fiscalia. Si no els aturam...
Valoració:7menosmas
Per dic, fa 10 dies
Javier de Meñaca,La primera acció mal feta és que al contractar a aquest conductor no se li demanés saber els dos idiomes oficials.
Valoració:9menosmas
Per Jaume, fa 10 dies
Tots els illencs de cor som amb tu, Carme. És tan difícil, fatxes desnordats, respectar-lo a ca nostra? Si la neurona no vos dóna, ja podeu partir. Prou de gent que ens vol mal! Cap agressió sense resposta!
Valoració:12menosmas
Per Javier de Meñaca, fa 10 dies
Pues aquí detecto varias acciones mal hechas por ambas partes:
1 El señor podría haberse dirigido a ella en un tono más cortes y educado pidiendo a la señora que por favor le pudiera hablar en Español porque en catalán no le entendía
2 La señora podría ser más empática y haberle vuelto a repetir lo mismo en Español ya que es una lengua que dominan los dos.
Ambos dos deben tener la piel muy fina con el tema lingüístico, que parte de la base de una educación cromañónica basada en criterios irracionales y que pretenden separar a una sociedad rica en culturas y lenguas, que tienen la suerte y el privilegio de compartir como mínimo una lengua común.
Valoració:-20menosmas
Per ACirer, fa 10 dies
Un exemple de dignitat que cal seguir. I gràcies a la Plataforma per fer l'acompanyament. Ja sabeu que el Govern ha suprimit l'Oficina on podies denunciar aquests casos, que volia ser substituïda per la de "libertad lingüística"... Senyora Prohens, ja podeu anar repetint el mantra que no voleu confrontació lingüística, perquè tots sabem que l'heu atiada des del primer dia.
Valoració:13menosmas
Per xisca, fa 11 dies
Gràcies, Carme. Un per un arribarem a ser tots, els que anam fent camí per ser respectats fora por, ni vergonya. La llengua NO es toca. És la NOSTRA! I si torna a passar a algú, de no deixar.lo baixar a la parada demanada, com va passar fa uns mesos, se les pot denunciar per segrest. Vius!
Valoració:15menosmas
Per arruix, fa 11 dies
¿Es la señora que va vestida de rosa?
Transporte público, pero gratis. (Jamás se debió de haber llegado a eso. El que quiera ir en bus, que pague. De cajón)
Valoració:-22menosmas
Per conisi, fa 11 dies
una bona lliço pel que encara giram la llengua molts d anims i arriba fins al final
Valoració:19menosmas
Per Bartomeu, fa 11 dies
Gràcies per donar exemple i no permetre que ens atropellin per parlar en la nostra llengua!
Valoració:19menosmas
Per Joan, fa 11 dies
Si et va toca. Jo presentaria una denúncia per agresió i coacció
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente